martes, 16 de diciembre de 2014

El paper del psicopedagog al CO: reflexions del meu paper al centre

Des de que vaig arribar al CO 1981 (ASPROSEAT) que m'he estat preguntant quin és el lloc que a mi, em correspondria com a psicopedagoga. Per mi, aquesta és una qüestió molt interessant i de la qual gràcies tant a l'assignatura del pràcticum, com a l'experiència al CO  he après moltíssim. 

La teoria i tal i com deien Coll i Giné (2011) la psicopedagogia és un àmbit d’activitat professional que es caracteritza per tenir com a objectiu dur a terme una intervenció adreçada a promoure, afavorir o millorar els processos d’aprenentatge i desenvolupament, els quals estan molt relacionats amb la construcció de les persones amb una identitat pròpia dins d’un marc social i cultural determinat. Aquest és doncs, el primer aspecte que hem de tenir clar per a entendre, quin és el paper del psicopedagog en la seva pràctica professional, així com l'objectiu i veritable sentit de la pràctica i la intervenció psicopedagògica. 

Amb això però, cal també que tinguem en compte, que les persones ens desenvolupem en diversos contexts en els quals cal dur a terme la pràctica psicopedagògica, de manera que aquests contexts condicionen la forma en què es desenvolupa la pràctica psicopedagògica.
La intervenció psicopedagògica va començar relacionada amb el sistema educatiu, responent a les necessitats de canvi dels processos d’aprenentatge i desenvolupament. Tot i això, amb el pas dels anys s’ha anat prenen consciencia de que els processos d’aprenentatge i desenvolupament traspassen les fronteres del sistema educatiu i dels contextos formals d’ensenyament. Així doncs, a més a més de l’àmbit educatiu se’ns plantejava la possibilitat d’intervenir en àmbits com la sanitat, la justícia, la cultura i el lleure, serveis socials, organitzacions, editorials, etc. 

Tal i com sabeu, el CO 1981 respon a les necessitats del seu àmbit d’actuació - en aquest cas com deia, el dels serveis socials-, que té com a objectiu facilitar als seus usuaris, mitjançant una atenció diürna de tipus rehabilitador integral, els serveis de teràpia ocupacional pertinents, per tal que puguin assolir, dins de les seves possibilitats individuals i a través d’un Programa Individual de Rehabilitació (PIR), la seva màxima integració social. 

Centrant-nos ara sí, en la cabuda d'un psicopedagog al centre, cal que sapigueu qui forma la plantilla de personal al CO

Aquesta està composta en un primer nivell pel Director Tècnic –qui té la màxima responsabilitat tècnica i qui ha de vetllar, principalment pel bon funcionament del centre en coherència amb l’estil definit en el Programa General de Rehabilitació-, en un segon nivell pel Psicòleg i el Treballador Social, i en un tercer nivell els Educadors (actualment són 6, cadascun responsable d’un dels grups de treball), els Auxiliars i els Serveis Generals. 

En aquest sentit, em sembla important destacar el alt grau de coneixement que la psicòloga i el director tècnic –el qual tot i ocupar el càrrec de director tècnic és psicòleg i realitza moltes de les funcions de la psicòloga de forma col·laborativa- tenen sobre el funcionament i sentit de la institució, de manera que això es veu reflectit en els resultats de la seva intervenció. De forma conjunta duen a terme entrevistes amb les famílies per tal d’assessorar-les i orientar-les, mantenen una comunicació directa i continua amb els educadors i auxiliars per tal de mantenir unes línies de treball sota la col·laboració de tots, així com ofereixen atenció directa a les persones usuàries cada cop que els hi sembla necessari, entre moltes d’altres funcions que realitzen. A més la psicòloga és l’encarregada de l’activitat de dinàmica de grups i contínuament treballa de forma coordinada amb els educadors per a crear les activitats diàries del centre. 

Amb tot això, i tal com us he anat explicant al llarg d'aquest període de pràctiques, la psicòloga ha estat la persona amb la qual he treballat i ha estat ella la meva guia en tot moment. 
Considero que és important repetir-ho, ja que el meu paper al CO s'ha basat en aprendre i seguir els passos d'aquesta professional. 
Definir les seves funcions, també m'ha ajudat a entendre quin seria el meu paper com a psicopedagoga, ja que veritablement, tot i assumir el rol de psicòloga, degut a l'àmbit en el que treballa, les seves funcions són les que assumiria un psicopedagog. 

Aquestes funcions, a més a més del que ja he comentat, es resumeixen en: 

- Vetllar perquè es doni resposta a les necessitats dels usuaris donant una atenció de qualitat i en coherència als PIR’s establerts.

- Aportar la informació i coneixements relacionats amb la seva disciplina a la resta de l’equip per dur a terme un treball adequat amb els usuaris.

- Assessorar les actuacions dels educadors i auxiliars.

- Assessorar i/o orientar a les famílies en les necessitats que es demandin o detectin.


Durant aquest període al centre, i per a la realització del pràcticum la tasca principal que he dut a terme, ha estat dirigir i dissenyar l'activitat pròpia de la psicòloga: la dinàmica de grups. I si em paro a pensar, he experimentat en primera persona, la veritable funció del professional de psicopedagogia, ja que el que he intentat aprendre gràcies a la psicòloga, ha estat realitzar les activitats per tal de promoure, afavorir o millorar els processos d'aprenentatge dels usuaris. 



-----------------------------------------------------------

· Badia, A.; Mauri,T. (2006): Les pràctiques psicopedagògiques en contextos d’educació no formal. A: A. Badia, T. Mauri i C. Monereo (coords) La pràctica psicopedagògica en educació no formal: pp 33-59. 

· Monereo, C. i Castelló, M. (2006): Un model per a l'anàlisi de contextos d'assessorament psicopedagògic en educació no formal. A. Badia, T. Mauri i C. Monereo (coords) La pràctica psicopedagògica en educació no formal.



No hay comentarios:

Publicar un comentario