sábado, 8 de noviembre de 2014

SESSIÓ 1: Dinàmica de grups STO.6

Tal i com vaig explicar a l'última entrada al blog, el grup 6 van mostrar un grau alt de coneixements previs sobre el concepte de qualitat de vida, el dia que els vam presentar el projecte. 

D'aquesta manera, va ser possible el disseny de la primera dinàmica de grups que ens havíem plantejat en un inici: una dinàmica enfocada al treball de les vuit dimensions de la qualitat de vida.  

Inicialment, volia enfocar la dinàmica a través de fotografies representatives de cadascuna de les 8 dimensions per a què els usuaris les identifiquessin i jo els pogués introduir els noms de les dimensions. Amb això però, cada dilluns abans de la dinàmica, la psicòloga del centre i jo valorem la sessió anterior i ella m'intenta aconsellar i guiar sobre la dinàmica de la sessió. El treball amb ella es fa molt fàcil i agradable, ja que des del primer moment té en compte les meves idees i propostes però m'aporta tota l'experiència i coneixement que té de l'activitat, per a guiar-me en la planificació de la sessió i per a obtenir uns resultats significatius del projecte. L'aprenentatge que m'està aportant és increïble. 

Així doncs, i amb una tècnica molt utilitzada al centre, vaig crear el material per a la primera sessió del STO.6 amb pictogrames del portal ARASAAC. 
Vaig fer la recerca de pictogrames representatius de les dimensions, buscant no tant sols el que representava segons la dimensió ens aporta qualitat de vida, sinó també l'oposat. 
Tot i això, en aquesta primera sessió i com a recomanació de la psicòloga vam iniciar el treball al voltant de les dimensions més senzilles i que probablement els seria més fàcil identificar i explicar: 

- Benestar físic
- Benestar material
- Benestar emocional
- Relacions interpersonals
- Autodeterminació

D'aquesta manera, aquests van ser els pictogrames utilitzats: 



                     
                                      

                                     

Cadascun d'aquests va ser exposat individualment i repartits per la paret de la sala. L'objectiu de l'activitat era que entre tots expliquessin cadascun dels pictogrames i busquessin la relació entre ells per aparellar-los (per ex. si tenim casa i diners, i si no la tenim és el mateix concepte per tant, agrupem els pictogrames). 
D'aquesta primera part de l'activitat van sorgir moltes coses per part dels usuaris i realment semblava que tenien clar que els "fa sentir bé" i que no. 

Després de tenir les parelles de pictogrames, i d'haver parlat sobre el seu significat, vam fer dues columnes: QUALITAT DE VIDA / NO QUALITAT DE VIDA. D'aquesta manera, a més a més de tenir-les aparellades, es tractava d'haver de definir quins aspectes ens ajudaven a millorar la nostre qualitat de vida i quines no. El resultat va ser molt positiu i la predisposició i ganes que els usuaris van posar per treballar va ser molt molt significatiu. 

Però si a mi ja em semblava prou, vaig demanar als usuaris que posessin un títol a cadascuna de les parelles, tot reflexionant el seu significat i així, establir una dinàmica d'aprenentatge que fomenta la construcció dels seus coneixements de forma autònoma. 

El resultat va ser el següent:

Benestar físic: SALUT
Benestar material: OBJECTES/RIQUESA
Benestar emocional: EMOCIONS
Relacions interpersonals: RELACIONS
Autodeterminació: INDEPENDÈNCIA/AUTONOMIA


Què us ha semblat? 

No hay comentarios:

Publicar un comentario