lunes, 24 de noviembre de 2014

SESSIÓ 2: Dinàmica de grups STO.4 i STO.5

Tenint en compte el resultat de les sessions anteriors amb els grups STO.4 i STO.5, sembla que són els grups per a crear activitats i dinàmiques més senzilles, però la realitat és ben diferent. La dificultat amb la que em trobo és evident, tenint en compte que el meu objectiu és que els usuaris que formen part d'aquests dos grups aconsegueixin tenir unes nocions bàsiques sobre el concepte de qualitat de vida. 

Fins on sabeu, vaig aconseguir que tinguessin clar el concepte de qualitat, i en aquesta segona sessió, el meu objectiu va estar introduir el concepte de qualitat emmarcat en situacions de la nostra vida quotidiana i que formen part de les vuit dimensions establertes per Shalock i Verdugo. 

D'aquesta manera, i tenint en compte els resultats de l'activitat anterior, vaig crear la mateixa dinàmica però tal i com he dit, amb fotografies representatives de la qualitat de vida. 

Les imatges que vam utilitzar van ser les següents: 

BENESTAR FÍSIC



BENESTAR EMOCIONAL



BENESTAR MATERIAL



AUTODETERMINACIÓ



RELACIONS INTERPERSONALS




Explicant cada una de les imatges, van haver de determinar si la imatge representava la qualitat de vida o no, parlant sobre allò que els feia sentir bé. El resultat aquest cop també va ser positiu, tenint en compte que es va parlar sobre tenir o no una llar, fer coses de forma autònoma (agafar el transport públic amb educadors, o poder-ho fer sols), sentir-se sol o tenir gent que t'estima al voltant... etc. 

Tot i que vaig quedar satisfeta d'aquesta segona sessió, el continuar treballant sobre les dimensions i la qualitat de vida amb aquests grups començava a complicar-se, entenent que no puc afegir gaire complexitat a les activitats posteriors i centrant-me doncs, en consolidar els aprenentatges aconseguits fins el moment. 


martes, 18 de noviembre de 2014

SESSIÓ 2: DINÀMICA DE GRUPS STO.6

L'objectiu de la segona sessió amb el STO.6 era en primer lloc, i després del bon resultat que havia aconseguit amb la sessió anterior, la introducció de les tres últimes dimensions (Shalock i Verdugo): Desenvolupament personal, Drets i Inclusió social. Un cop aconseguit, el segon dels objectius per aquesta segona sessió, era el treball amb fotografies reals relacionades amb cadascuna de les dimensions, per tal que ells mateixos les poguessin identificar en una o altre dimensió. 

L'inici de la sessió però, va estar enfocat al recordatori de l'anterior, per a comprovar si recordaven els aprenentatges aconseguits la setmana anterior. Això va ser determinant per a poder continuar o no amb la dinàmica que havia preparat, ja que vam comprovar que recordaven què vam treballar al voltant de la qualitat de vida, però havien oblidat alguns dels conceptes treballats. 
És per això, que vam fer repàs altre cop sobre què era qualitat de vida en relació amb el benestar físic=salut, les relacions interpersonals=relacions, el benestar material= objectes/riquesa, el benestar emocional=emocions, i l'autodeterminació=autonomia/independència. 

Durant la realització d'aquestes primeres sessions me n'adono que el treball al voltant de les vuit dimensions és més complex del que jo mateixa m'imaginava. És obvi que totes aquestes, estan estretament relacionades i que en molts casos aspectes que alguns considerarien que formen part de la dimensió de drets, altres pensarien que formen part de la dimensió d'autodeterminació, per exemple. Això fa que durant les sessions amb els usuaris del CO es produeixin dubtes o consideracions que fa falta especificar, i que no sé fins a quin punt els fa dubtar o crear més confusions.
Un exemple d'això, va sorgir quan parlàvem sobre les relacions interpersonals i diferenciàvem què mantenir relació i tenir l'afecte de familiars, amics, companys, coneguts.. ens aporta qualitat de vida, i en canvi, estar sol no. Arrel d'aquesta conversa, una de les usuàries mostrava la necessitat que les persones a vegades tenim tal i com ella deia: "per estar sols i pensar". En aquest punt, i amb ajuda de la psicòloga vam intentar explicar i diferenciar el fet d'estar sol i el sentir-se sol, per tal que entenguessin millor la dimensió de les relacions interpersonals. 

Aquest però, va ser un molt bon punt de partida per a començar a treballar les tres dimensions restants, que van ser presentades en forma de pictograma de la següent manera: 





Tot i pensar que aquestes tres dimensions eren les més difícils d'explicar o les que requerien d'una complexitat elevada per a parlar-ne, els resultats aquest cop van ser més sorprenents. 

Començant per parlar sobre els drets, jo tenia constància gràcies a la psicòloga, que al centre ocupacional feia ja algun temps, s'havia estat treballant sobre els drets humans i s'havia identificat amb el pictograma utilitzat. És per això, que en el moment de presentar-lo, un dels usuaris ràpidament el va relacionar amb els DRETS humans, posant-li així títol a la dimensió. 

Per altre banda, vam explicar el significat del desenvolupament personal i la necessitat que les persones tenim per aprendre contínuament i créixer personalment. Van aparèixer comentaris al respecte com "yo no sé leer", "aquí aprenem a fer coses, als tallers de costura per exemple"... i van voler posar-li per títol: APRENENTATGE. 

Per últim i veient els pictogrames representants de la dimensió d'inclusió social, van sorgir comentaris relacionats amb la imatges com: "els discapacitats, els negres, els blancs, els petits, grans tenim dret a l'educació". Es fa evident que amb aquest comentari també es parla sobre els drets, dels que acabàvem de comentar però centrant-nos en les diferents persones que conviuen en la nostre societat va sorgir el títol de: NO DISCRIMINACIÓ

Fins aquí doncs, va arribar la segona sessió amb el STO.6 . 

martes, 11 de noviembre de 2014

SESSIÓ 1: Dinàmica de grups STO.4 - STO.5

La primera dinàmica amb els grups STO.4 i STO.5 l'havia plantejat igual amb el grup STO.6. Tot i això, i després de presentar el projecte als usuaris, ens vam adonar que no podíem iniciar el treball de la qualitat de vida amb les vuit dimensions. 

Així, vam plantejar amb la psicòloga, que la millor manera de començar el projecte amb aquests dos grups, i tenint en compte les seves capacitats era el treball inicial sobre el concepte de QUALITAT. 

Amb això, la sessió va ser molt més senzilla que amb el grup STO.6 però els resultats van ser igual de positius. 

En aquest cas, vaig preparar un material amb fotografies de diferents objectes, els quals havien d'observar i identificar si eren o no de qualitat. 
Aquesta sessió la vaig realitzar amb els dos grups després de fer la del grup STO.6, de manera que vaig utilitzar els cartells de QUALITAT i NO QUALITAT utilitzats amb el STO.6.

Aquest va ser el resultat: 



Tot i que sembla que l'activitat es faci ràpidament, va ocupar tota la sessió de dinàmica, tenint en compte el nivell cognitiu dels usuaris. És per això també, que vam dedicar una estona a cada imatge, per tal que escollissin cadascun d'ells amb quina es quedarien i perquè. Les respostes eren senzilles: "està rota, no me gusta, esto es nuevo..."

Un cop feta l'activitat i per a assegurar-nos del significat que havien donat a l'elecció de les fotografies de QUALITAT i NO QUALITAT, vam recollir les imatges i les vam repartir entre tots ells, per tal que les col·loquessin a la columna corresponent. 

Amb aquest resultat i pensant en la següent sessió, ja podíem continuar.

sábado, 8 de noviembre de 2014

SESSIÓ 1: Dinàmica de grups STO.6

Tal i com vaig explicar a l'última entrada al blog, el grup 6 van mostrar un grau alt de coneixements previs sobre el concepte de qualitat de vida, el dia que els vam presentar el projecte. 

D'aquesta manera, va ser possible el disseny de la primera dinàmica de grups que ens havíem plantejat en un inici: una dinàmica enfocada al treball de les vuit dimensions de la qualitat de vida.  

Inicialment, volia enfocar la dinàmica a través de fotografies representatives de cadascuna de les 8 dimensions per a què els usuaris les identifiquessin i jo els pogués introduir els noms de les dimensions. Amb això però, cada dilluns abans de la dinàmica, la psicòloga del centre i jo valorem la sessió anterior i ella m'intenta aconsellar i guiar sobre la dinàmica de la sessió. El treball amb ella es fa molt fàcil i agradable, ja que des del primer moment té en compte les meves idees i propostes però m'aporta tota l'experiència i coneixement que té de l'activitat, per a guiar-me en la planificació de la sessió i per a obtenir uns resultats significatius del projecte. L'aprenentatge que m'està aportant és increïble. 

Així doncs, i amb una tècnica molt utilitzada al centre, vaig crear el material per a la primera sessió del STO.6 amb pictogrames del portal ARASAAC. 
Vaig fer la recerca de pictogrames representatius de les dimensions, buscant no tant sols el que representava segons la dimensió ens aporta qualitat de vida, sinó també l'oposat. 
Tot i això, en aquesta primera sessió i com a recomanació de la psicòloga vam iniciar el treball al voltant de les dimensions més senzilles i que probablement els seria més fàcil identificar i explicar: 

- Benestar físic
- Benestar material
- Benestar emocional
- Relacions interpersonals
- Autodeterminació

D'aquesta manera, aquests van ser els pictogrames utilitzats: 



                     
                                      

                                     

Cadascun d'aquests va ser exposat individualment i repartits per la paret de la sala. L'objectiu de l'activitat era que entre tots expliquessin cadascun dels pictogrames i busquessin la relació entre ells per aparellar-los (per ex. si tenim casa i diners, i si no la tenim és el mateix concepte per tant, agrupem els pictogrames). 
D'aquesta primera part de l'activitat van sorgir moltes coses per part dels usuaris i realment semblava que tenien clar que els "fa sentir bé" i que no. 

Després de tenir les parelles de pictogrames, i d'haver parlat sobre el seu significat, vam fer dues columnes: QUALITAT DE VIDA / NO QUALITAT DE VIDA. D'aquesta manera, a més a més de tenir-les aparellades, es tractava d'haver de definir quins aspectes ens ajudaven a millorar la nostre qualitat de vida i quines no. El resultat va ser molt positiu i la predisposició i ganes que els usuaris van posar per treballar va ser molt molt significatiu. 

Però si a mi ja em semblava prou, vaig demanar als usuaris que posessin un títol a cadascuna de les parelles, tot reflexionant el seu significat i així, establir una dinàmica d'aprenentatge que fomenta la construcció dels seus coneixements de forma autònoma. 

El resultat va ser el següent:

Benestar físic: SALUT
Benestar material: OBJECTES/RIQUESA
Benestar emocional: EMOCIONS
Relacions interpersonals: RELACIONS
Autodeterminació: INDEPENDÈNCIA/AUTONOMIA


Què us ha semblat? 

PRESENTACIÓ DEL PROJECTE ALS USUARIS DEL CO

Després de varies reunions amb la psicòloga i el director tècnic del CO, on vam prendre conjuntament les decisions que representen la primera i segona fase del projecte, i abans de l'inici de posada en marxa de les sessions de dinàmiques de grup, la psicòloga va proposar-me fer la presentació del projecte als usuaris un parell de setmanes abans. 

Amb això, vaig assistir a les sessions de dinàmica de grups que la psicòloga tenia establertes amb els grups STO 6, STO5 i STO4. Aquestes, són tal i com es mostra a la següent imatge, els dimecres de 10:30h a 12:45h: 



Aquest dia vam explicar als usuaris dels diferents grups que durant aquest primer trimestre, les dinàmiques de grup les durien a terme amb mi. Degut a que ja ens coneixem del període de pràctiques que vaig dur abans de l'estiu, la seva resposta va ser molt positiva. 

Així mateix, els vaig presentar el concepte de qualitat de vida per primer cop, informant-los de que a partir d'aquell moment, treballaríem al voltant del mateix. 
Era necessari doncs, en aquell moment començar a esbrinar quins eren els coneixements previs que tenen al respecte i els resultats van ser ben diferents segons els grups, tenint en compte la diferència existent entre el nivell d'uns i dels altres. 

A tots tres grups, els vaig plantejar la següent pregunta: Què sabeu de la qualitat de vida? Què és la qualitat de vida?

Del STO6 van sortir respostes molt curioses i encertades, com les següents: 

- "Sin calidad de vida, no es bueno..."
- " Más Libertad para ser independientes.."
- "Tener una casa es calidad de vida, però para eso se necesita dinero, y para eso necesitas trabajo"
- "No estar gordo, necesitas hacer deporte.."
- "Tener hermanos..amigos, familia.." 
- "Ir solo en bus.."

Per altra banda, amb el STO5 i STO4 els resultats van ser totalment diferents, ja que tot i la bona acceptació per a dur a terme el treball, van ser ells mateixos els que van preguntar-me de seguida, que què és això de la qualitat de vida. 


Amb aquesta primera intervenció a les dinàmiques de grup, una cosa quedava ben clara: s'havien de plantejar dues formes totalment diferents per a començar a treballar la qualitat de vida, adaptant-me a les característiques dels diferents grups i condicionant doncs, la FASE 3 del projecte: DISSENY i PLANIFICACIÓ DE LES SESSIONS. 

martes, 4 de noviembre de 2014

SUBJECTES DEL PROJECTE

ELECCIÓ DELS AGENTS EDUCATIUS DE LA INTERVENCIÓ

Els agents educatius del projecte (objecte de la intervenció psicopedagògica) són els usuaris del CO.  El CO 1981 està destinat a persones amb discapacitat intel·lectual, administrativament reconegudes com a tals, de Barcelona i província que estiguin en edat laboral i que no tinguin capacitat de treball suficient per cobrir el cost de manteniment d’una plaça de Centre Especial de Treball. Amb això però, els usuaris del centre estan organitzats en sis grups i dos mòduls: STO1-STO2-STO3 (Mòdul I) STO4-STO5-STO6 (Mòdul II). La distribució dels usuaris en un mòdul o en un altre va en funció de les seves capacitats i característiques individuals. És per això, que des de un primer moment i amb l’opinió dels professionals del centre es va plantejar aquest projecte per a treballar amb els usuaris del mòdul II, tenint en compte que amb el mòdul I resulta molt difícil treballar sobre un concepte tant concret com és el de qualitat de vida. La funció professional des de la qual es fa la tasca és la de la psicòloga del centre, essent aquesta l’encarregada de dur a terme les dinàmiques de grup.

El nivell de la pràctica educativa en el qual es desenvoluparà el projecte és tal i com he dit, els grups-aula STO4-STO5-STO6.

En aquesta línia, les dimensions d’anàlisi de la pràctica educativa rellevants per a les tasques d’intervenció psicopedagògica implicades en el projecte són:

  •    Els usuaris del Mòdul I, com a objecte de la intervenció psicopedagògica.
  •   Els professionals del centre en qualitat d’actors, tenint en compte que la meva intervenció en molts casos, pot ser determinant per a la implicació dels usuaris en el projecte.
  •    El centre ocupacional 1981, com a institució on intervenim.
  •   La metodologia de treball del CO 1981, que determinarà la forma en què actuem dins del centre durant l’aplicació del projecte.
  •    El treball previ realitzat sobre el concepte de Qualitat de Vida


FASES DEL PROJECTE QdV

Tot i que ja he presentat el meu projecte anteriorment, és important tenir clares quines són les fases del projecte per tal que entengueu quin ha estat i està essent el procés de realització. 

Com ja sabeu, el projecte tracta sobre el concepte de qualitat de vida, amb l'objectiu principal de que els usuaris del centre ocupacional entenguin el significat i la importància de la qualitat de vida per les persones. 

Amb això, és important saber que aquest projecte és tant sols l’inici d’un treball que el CO continuarà posteriorment, tenint en compte que el pla d’actuació que presento suposarà un treball previ amb els usuaris sobre el concepte de qualitat de vida, per tal que el CO pugui després dur a terme l’avaluació de la qualitat de vida que se’ls presentava des de DINCAT i que també els suposarà detectar les possibles necessitats o mancances del servei per tal de redissenyar suports i millores i oferir al centre un material que els servirà posteriorment quan ho considerin necessari, per a treballar el concepte de qualitat de vida. 

Així doncs, la meva intervenció quedarà situada tal i com es mostra en la següent figura:


Per a dur a terme el projecte en el centre ocupacional amb el disseny d’un bloc d’activitats de dinàmica de grups per a treballar la qualitat de vida, les fases establertes són les següents: 

1)    FASE 1: Elecció dels agents educatius de la intervenció
2)    FASE 2: Elecció d’activitat per a treballar amb els usuaris 
3)    FASE 3: Disseny i planificació de les sessions 
4)    FASE 4: Avaluació de resultats

lunes, 3 de noviembre de 2014

ACTIVITAT DINÀMICA DE GRUPS

ELECCIÓ D'ACTIVITAT PER A TREBALLAR AMB ELS USUARIS

La següent decisió que vaig prendre a l'hora de plantejar el projecte sobre la qualitat de vida, després de concretar els agents educatius de la intervenció, va estar la manera de poder inserir-lo sense trencar la dinàmica de les activitats habituals del centre. És per això que vaig haver d'analitzar i consensuar amb el director tècnic i la psicòloga del centre, l'activitat més adient per a treballar-lo. 

La Psicòloga del CO és l’encarregada de dur a terme l’activitat de dinàmica de grups, la qual es planteja com una activitat d’ajust personal destinada a afavorir el creixement i equilibri personal a partir de la vivència relacional i interactiva amb l’altre individual i grupal. Amb aquesta activitat s’apunta en general, a la maximització dels recursos personals fent èmfasi en l’àrea de la intel·ligència emocional incloent aspectes d’autoconeixement, d’habilitats relacionals i de recursos per a la resolució de problemes interpersonals.


La importància d’aquesta activitat al centre i del que suposa pels usuaris va ser determinant per a la meva elecció de dur a terme el treball de la qualitat de vida mitjançant aquesta activitat. A més a més cal destacar la globalitat  i la flexibilitat que representa i permet en l’atenció:  Globalitat perquè permet atendre a diversos usuaris alhora que possibilita treballar aspectes i àrees de forma interrelacionada i global.  Flexibilitat per l’adaptació que les diverses i nombroses  tècniques poden oferir a les diferents necessitats, característiques i potencialitats dels persones usuaris/es –individualment i en grup-.


El programa general de rehabilitació (PAR2014) del CO defineix com a objectius generals de l'activitat de dinàmica de grups :

  • Conèixer les habilitats per  avançar en l’ autoconeixement i l’autoestima positiva.
  • Adquirir habilitats relacionals per interactuar de forma positiva i eficaç amb l’altre.
  • Saber aplicar  estratègies per afrontar les dificultats relacionals i interpersonals de forma positiva.
  • Adquirir actituds de respecte, interès i empatia envers l’altre i la relació amb ell.