L'objectiu de la segona sessió amb el STO.6 era en primer lloc, i després del bon resultat que havia aconseguit amb la sessió anterior, la introducció de les tres últimes dimensions (Shalock i Verdugo): Desenvolupament personal, Drets i Inclusió social. Un cop aconseguit, el segon dels objectius per aquesta segona sessió, era el treball amb fotografies reals relacionades amb cadascuna de les dimensions, per tal que ells mateixos les poguessin identificar en una o altre dimensió.
L'inici de la sessió però, va estar enfocat al recordatori de l'anterior, per a comprovar si recordaven els aprenentatges aconseguits la setmana anterior. Això va ser determinant per a poder continuar o no amb la dinàmica que havia preparat, ja que vam comprovar que recordaven què vam treballar al voltant de la qualitat de vida, però havien oblidat alguns dels conceptes treballats.
És per això, que vam fer repàs altre cop sobre què era qualitat de vida en relació amb el benestar físic=salut, les relacions interpersonals=relacions, el benestar material= objectes/riquesa, el benestar emocional=emocions, i l'autodeterminació=autonomia/independència.
Durant la realització d'aquestes primeres sessions me n'adono que el treball al voltant de les vuit dimensions és més complex del que jo mateixa m'imaginava. És obvi que totes aquestes, estan estretament relacionades i que en molts casos aspectes que alguns considerarien que formen part de la dimensió de drets, altres pensarien que formen part de la dimensió d'autodeterminació, per exemple. Això fa que durant les sessions amb els usuaris del CO es produeixin dubtes o consideracions que fa falta especificar, i que no sé fins a quin punt els fa dubtar o crear més confusions.
Un exemple d'això, va sorgir quan parlàvem sobre les relacions interpersonals i diferenciàvem què mantenir relació i tenir l'afecte de familiars, amics, companys, coneguts.. ens aporta qualitat de vida, i en canvi, estar sol no. Arrel d'aquesta conversa, una de les usuàries mostrava la necessitat que les persones a vegades tenim tal i com ella deia: "per estar sols i pensar". En aquest punt, i amb ajuda de la psicòloga vam intentar explicar i diferenciar el fet d'estar sol i el sentir-se sol, per tal que entenguessin millor la dimensió de les relacions interpersonals.
Aquest però, va ser un molt bon punt de partida per a començar a treballar les tres dimensions restants, que van ser presentades en forma de pictograma de la següent manera:
Tot i pensar que aquestes tres dimensions eren les més difícils d'explicar o les que requerien d'una complexitat elevada per a parlar-ne, els resultats aquest cop van ser més sorprenents.
Començant per parlar sobre els drets, jo tenia constància gràcies a la psicòloga, que al centre ocupacional feia ja algun temps, s'havia estat treballant sobre els drets humans i s'havia identificat amb el pictograma utilitzat. És per això, que en el moment de presentar-lo, un dels usuaris ràpidament el va relacionar amb els DRETS humans, posant-li així títol a la dimensió.
Per altre banda, vam explicar el significat del desenvolupament personal i la necessitat que les persones tenim per aprendre contínuament i créixer personalment. Van aparèixer comentaris al respecte com "yo no sé leer", "aquí aprenem a fer coses, als tallers de costura per exemple"... i van voler posar-li per títol: APRENENTATGE.
Per últim i veient els pictogrames representants de la dimensió d'inclusió social, van sorgir comentaris relacionats amb la imatges com: "els discapacitats, els negres, els blancs, els petits, grans tenim dret a l'educació". Es fa evident que amb aquest comentari també es parla sobre els drets, dels que acabàvem de comentar però centrant-nos en les diferents persones que conviuen en la nostre societat va sorgir el títol de: NO DISCRIMINACIÓ.
Fins aquí doncs, va arribar la segona sessió amb el STO.6 .