viernes, 31 de octubre de 2014

PROJECTE Pràcticum II


LA QUALITAT DE VIDA DELS USUARIS DEL CO
Dinàmica de grups: la qualitat de vida

La meva intervenció tal i com indica el títol es centra en el treball de la qualitat de vida dels usuaris del Centre Ocupacional.

Vaig detectar la necessitat del centre per a realitzar una avaluació de la qualitat de vida dels usuaris durant la realització del pràcticum I, quan en una de les últimes reunions del director tècnic del centre amb DINCAT se’ls presenta el Qüestionari escala  INICO – Feaps per tal de valorar la qualitat de vida dels usuaris del CO.

Amb això però, i tenint en compte les diferents discapacitats dels usuaris vam comprovar el poc significat que per ells tenia la realització d’aquest qüestionari, ja que no entenien ni què és la qualitat de vida ni tampoc com mesurar les seves respostes dintre d’uns ítems tant marcats. Aquests per tant, seran els objectius de la meva intervenció: 

La realització d’un treball previ amb els usuaris del CO, mitjançant les dinàmiques de grup, per tal que coneguin i tinguin unes idees clares sobre què és i què significa la qualitat de vida, així com entenguin quin és el funcionament de les escales i qüestionaris per a mesurar-la. 

Això hauria de suposar la millora de funcionament del servei, aportant coneixements significatius als usuaris per tal de treballar i mesurar la seva qualitat de vida. 

El que es pretén per tant amb el projecte plantejat és a més a més un bloc d’activitats de dinàmiques de grup que poden ser útils pel CO en un futur, per a continuar treballant sobre el concepte de qualitat de vida , poder des del centre avaluar de forma significativa la qualitat de vida dels usuaris, mitjançant els quastionaris d'avaluació.



Eva Rosat Caruezo

miércoles, 29 de octubre de 2014

FUNDACIÓ ASPROSEAT Serveis d’Atenció Diürna

M’agradaria començar aquest bloc fent-vos conèixer el centre on vaig realitzar el pràcticum I i on ara duc a terme el segon període de pràctiques:


Es tracta de la organització ASPROSEAT, la qual es dedica a promoure i gestionar serveis integrals i suports per a la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, preferentment persones amb discapacitat intel·lectual, les seves famílies i altres col·lectius amb risc d’ exclusió social.

Dins de la organització hi podem trobar:
 Fundació ASPROSEAT empresa i treball, amb el centre especial de treball.
- Fundació ASPROSEAT serveis residencials, amb les llars-residència, servei de respir i servei de Suport a l’Autonomia a la Llar.
Fundació ASPROSEAT serveis d’atenció diürna, amb centres ocupacionals, centre d’atenció especialitzada i escola d’educació especial.

El centre on estic realitzant el pràcticum és un dels centres ocupacionals que forma part de la Fundació ASPROSEAT serveis d’atenció diürna a Barcelona. El CO 1981 respon a les necessitats del seu àmbit d’actuació - en aquest cas el dels serveis socials-, que té com a objectiu facilitar als seus usuaris, mitjançant una atenció diürna de tipus rehabilitador integral, els serveis de teràpia ocupacional pertinents, per tal que puguin assolir, dins de les seves possibilitats individuals i a través d’un Programa Individual de Rehabilitació (PIR), la seva màxima integració social.
Atenent doncs a l’objectiu d’assolir el major desenvolupament de les capacitats personals i la promoció del màxim nivell d’autonomia social que esdevingui possible segons les característiques individuals de cadascú, en el CO 1981 es duu a terme un treball a quatre nivells:
1.    ÀMBIT INDIVIDUAL
2.   ÀMBIT DEL PETIT GRUP
3.   ÀMBIT FAMILIAR, mitjançant reunions periòdiques amb els pares i/o tutors.
4.   ÀMBIT SOCIAL, fent ús de recursos dels quals es disposa en l’entorn immediat.
I les activitats que es duen a terme són:
a)   Activitats d’Ajustament Personal i Social, dirigides a l’usuari que, amb la participació directa d’aquest, tenen per objecte una adquisició d’hàbits d’autonomia personal i social i habilitats socials. Aquestes ocupen un 50% del temps diari al centre en el cas de Servei de Teràpia Ocupacional i un 75% en el Servei Ocupacional d’Inserció entre les quals trobem:
- Hàbits de cura personal i responsabilitats
- Esmorzar i esbarjo/Àpat de dinar/Activitat de sobretaula i Esbarjo
- Activitat de temps lliure
- Espai de les arts ( Literatura, Música, Escultura - ceràmica, Pintura, Arts visuals i Teatre)
- Tallers d’Oci ( Petanca, Tir amb arc, Música, Jocs de Taula i Escriptura)
- Dinàmica de grups
- Activitats d’Autodirecció i Presa de Decisions: Tutoria, Assemblea i Consulta
- Jardineria
- Activitats Lúdic-Culturals i Sortides Socials
- Acollida i planificació del dia
- Formació i aprenentatge ( Eix temàtic anual, Salut, Activitats de Vida Autònoma i Coneixement del Medi)
- Responsabilitats comunitàries
- Estimulació cognitiva
- Estimulació Sensorial
- Estimulació Psicomotriu
- Habilitats i competències socials
b) Activitats d’Ocupació Terapèutica, mitjançant les quals es promou l’adquisició d’hàbits laborals i de les habilitats mínimes que puguin permetre la integració de les persones ateses en el Centre Especial de Treball o bé proporcionar-los una autoestima fent-los sentir-se útils i necessaris.
Totes dues tipologies d’activitats estan contínuament supervisades i valorades per tal d’adequar-les sempre que sigui necessari a les necessitats personals dels usuaris, en un procés dinàmic i flexible.

Considero que això us pot aproximar una mica més al centre on estic i així podreu entendre el treball que duc a terme. Tanmateix, això només ha fet que començar... i poc a poc us aniré donant més informació.

Adjunto la web de la Fundació per tal que si us interessa hi feu un cop d’ull:



Eva Rosat Caruezo